La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat de l’Ajuntament de Sitges, Júlia Vigó, s’ha reunit aquest dimecres juntament amb representants municipals de prop de 150 governs locals a la reunió, convocada per la Diputació de Barcelona, per tal de treballar una resposta conjunta a les reclamacions d’Endesa pel deute generat per les famílies en situació de pobresa energètica.

Júlia Vigó assegura que “no pagarem el deute que reclama Endesa i exigirem que no tallin el subministrament a cap família vulnerable. Aquest dilluns hem rebut la carta d’aquesta empresa, en la qual ens reclama 18.501,57 euros corresponents a 14 famílies en situació de vulnerabilitat”.

La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, afirma que “no pagarem el deute que reclama Endesa mentre tant no s’adopti un protocol que garanteixi el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en risc d’exclusió social, evitant el tall d’aquets subministraments, tal  com ho preveu la Llei aprovada al Parlament de Catalunya 24/2015-, i exigirem que no tallin el subministrament a cap família vulnerable. Haurem d’estar pendents dels avenços que pugui haver en l’elaboració dels convenis que posteriorment s’hauran de negociar amb les empreses energètiques per tal que això generi un precedent positiu”.

Per a la regidora, la “reunió ens ofereix una resposta coordinada i unitària davant d’una emergència que de manera local se’ns feia difícil afrontar. Però necessàriament haurem d’estar pendents dels avenços que hi pugui haver en l’elaboració dels convenis, que posteriorment s’hauran de negociar amb les empreses energètiques. Volem que això generi un precedent positiu, precisament, perquè sabem que és una situació que es podria tornar a repetir amb altres companyies i això és el que volem evitar sigui com sigui”.

A més, Júlia Vigó assegura que “seria il·legal que Endesa tallés el subministrament de llum perquè incompliria la Llei 24/2015 de pobresa energètica, que és el marc legal de referència a Catalunya. Aquesta normativa, a diferència de l’estatal a la qual s’acull Endesa, és molt més garantista i estableix el principi de precaució, que assegura el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat, evitant-ne el tall per a la famílies vulnerables. En qualsevol cas, les famílies no hauran de ser les responsables del pagament del deute demanat per Endesa perquè considerem que és l’empresa qui hauria d’assumir-lo”.

Al llarg del mes d’agost uns 400 ajuntaments, que tenen un deute superior als 10.000 euros amb l’empresa elèctrica, han rebut una carta. En aquest escrit es demanava als consistoris que assumissin el pagament del 50% del deute acumulat els últims anys i si no ho feien tallarien el subministrament dels serveis a les famílies més vulnerables. La companyia elèctrica ha detectat -en data fins a 30 de juny- 25.000 famílies vulnerables, a través de Serveis Socials, les quals tenen un deute acumulat de més de 21 milions d’euros. A la reunió, s’ha estipulat comunicar a la companyia elèctrica que retiri l’amenaça de tallar la llum l’1 d’octubre a aquest col·lectiu.

També s’han presentat altres mesures com impulsar una taula tècnica de treball amb administracions públiques per tal de redactar els convenis que després es negociaran amb les empreses energètiques. Segons la regidora Júlia Vigó, “el repte és donar contingut als convenis. En aquests documents s’establiran no només qui paga sinó també els circuits d’actuació davant la problemàtica de la pobresa energètica”.

La Generalitat manté que des de fa quatre anys intenta que les companyies, de llum i gas i aigua, signin un conveni per establir qui ha d’assumir el deute de les factures impagades i en quines condicions però, fins ara, no ho han acceptat.

La reunió, celebrada aquest dimecres a l’Espai Francesca Bornemaison de Barcelona, ha estat encapçalada per la Presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín i ha comptat també amb l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

La trobada se celebra després d’una reunió prèvia mantinguda aquest dilluns entre Generalitat, Diputacions i municipis per abordar aquesta problemàtica amb la voluntat de trobar una solució. L’Ajuntament de Sitges també assisteix aquest dijous a una altra trobada del món local, el tercer sector i moviments socials a Terrassa.

 

L’Ajuntament de Sitges ofereix ajudes per lluitar contra la pobresa energètica

La regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat de l’Ajuntament de Sitges posa en valor el treball que fa l’administració local per aturar els talls de llum d’urgència i altres accions per combatre la pobresa energètica. En el pressupost d’aquest 2019 el consistori destina 30.000 euros a ajuts d’emergències per a subministres bàsics (llum, aigua i gas) per assumir les dificultats de les famílies vulnerables.