Guanyem Sitges, candidatura originada a partir de la confluència entre diversos actors com la CUP, Sitges en Comú, Moviment d’Esquerres, i persones a títol individual, va presentar-se per primera vegada a les eleccions municipals del 2019. Gestada amb la voluntat de crear un front comú d’esquerres, municipalista i republicà a favor i en defensa del dret a l’autodeterminació, ha servit per iniciar un procés de transformació en les polítiques públiques, amb l’objectiu de construir un Sitges per viure-hi, combinant l’acció institucional amb la participació i dinamització dels moviments socials al carrer, un nou equilibri des de la vessant institucional i amb dues regidores de la candidatura al govern.

 

Falta poc més d’un any per finalitzar la legislatura i posar punt i final també al rol d’unes servidores com a representants de Guanyem Sitges a l’Ajuntament. Cal iniciar un balanç del què ha significat cogovernar amb altres companyes de viatge -totes elles representants d’opcions polítiques diverses que, en alguns casos, ens han fet passar per episodis d’un intens debat intern-. Ho hem fet defensant uns objectius que, si bé finalment han estat compartits, no han estat exempts d’intercanvis d’opinions, de negociacions i de pactes que finalment han confluït en un document de referència, el Pla d’Actuació Municipal, el qual ha recollit part del nostre programa electoral.

 

Tres anys que ens han servit, per a tot el projecte de Guanyem, per aprendre a governar amb els seus encerts i errors, a compartir decisions, gestionar les contradiccions i visibilitzar una forma diferent de fer política, encara que sigui de forma pragmàtica i no tant revolucionària com ens agradaria.

 

Gràcies a aquesta governança compartida hem aconseguit per primera vegada després de molts anys, posar en marxa polítiques públiques d’habitatge clares. Sitges, que no disposava de cap habitatge de titularitat pública, passarà a gaudir dels primers 175 habitatges de protecció oficial (HPO) de lloguer que formaran part del patrimoni públic, a més de recuperar 8 habitatges de les antigues cases dels mestres per destinar-los a habitatges socials, als quals se’n hi sumaran 3 més provinents de les promocions d’HPO i que es reserven a la gestió dels Serveis Socials municipals. Una aposta que ha volgut posar les bases de la futura gestió política en l’àmbit de l’habitatge, irrenunciable en un municipi com Sitges.

 

Hem començat a transformar el municipi en l’àmbit de la mobilitat, fent una aposta progressiva per a l’eliminació del cotxe al nucli antic i iniciant els tràmits per la vianalització de la Fragata i Passeig de la Ribera. La gestió de les platges incorpora una visió mediambientalista per fer-les més sostenibles, entenent-les com un espai natural obert a tothom que s’ha de preservar i que, en un context de crisi climàtica, aposta per la seva regeneració natural i sense renunciar a la seva conservació.

 

En l’àmbit laboral i econòmic s’ha fet una aposta per diversificar l’economia més enllà del monocultiu turístic i per fer de l’Ajuntament un actor proactiu en la generació de llocs de treball, amb especial èmfasi en els programes socials i d’inserció laboral de persones en situació irregular. Essent conscients de la preponderància del turisme com a sector econòmic en el Sitges d’avui, s’ha treballat per estendre la concepció d’un turisme sostenible que estigui interessat per la cultura, l’esport, la natura o la gastronomia, més enllà del sol i la platja. Per altra banda, des dels Serveis Socials, hem hagut de fer front a una de les pitjors crisis en l’àmbit social i assistencial, i ho hem fet amb una voluntat clara d’intensificar serveis i recursos per acompanyar a totes les persones que ho han necessitat i, encara avui, ho necessiten. Paral·lelament, hem volgut fer èmfasi en els Drets Civils, creant una oficina pròpia del servei, i treballant en la major coordinació, ordenació i garantia de l’empadronament municipal sense domicili fix, en la recuperació de la memòria oral de les dones de Sitges o elaborant, per primera vegada, un Pla local LGTBI+ que veurà la llum ben aviat.

 

Hem fet bandera de la capitalitat cultural, no només pensant amb el visitant exterior, sinó amb una clara aposta pel consum cultural interior, fent la Cultura accessible i apostant decididament pel suport al talent local i al teixit associatiu, tot i que encara queda molt camí per recórrer. Tanmateix, hem començat a visibilitzar des de la Cultura la memòria històrica del municipi, la toponomia local, el dubte de com s’explica el passat indià als municipis, o l’aposta en difondre el nostre llegat patrimonial arquitectònic, arqueològic i documental.

 

Podríem explicar molt més de la nostra experiència institucional al llarg d’aquests tres anys. Podríem endinsar-nos encara més en allò que hem fet i en allò que, malauradament, no hem pogut fer. Desgranar-ne motius, dubtes i prioritats. També podríem parlar llargament del teixit associatiu i dels moviments socials, l’ADN de Guanyem Sitges, més que necessaris per reivindicar una part fonamental dels nostres drets com a ciutadans i ciutadanes, ja sigui defensant la sanitat pública, la llengua catalana o donant suport a iniciatives mediambientalistes locals i comarcals. Al cap i a la fi, la voluntat és parlar-ne i debatre per enfilar l’horitzó 2023.

 

Tres anys després toca renovar energies col·lectives per ser més i per tenir més força per anar més enllà d’on hem pogut arribar. I aquesta renovació d’energies passa, entre altres, per donar-nos l’oportunitat de generar nous lideratges que no deixen de ser la cara més visible d’un projecte que és compartit; així és com entenem que ha de ser la nostra proposta política. És per això que, l’any vinent, no trobareu els nostres noms encapçalant la llista de Guanyem Sitges, però sí que hi trobareu la nostra estima i la nostra voluntat de seguir-hi aportant tot el que puguem amb la millor de les nostres intencions. Un projecte del qual no ens desvinculem, tot el contrari: ens queda un any de mandat per finalitzar totes aquelles polítiques públiques de transformació ja posades en marxa i passar després al retorn al carrer, on no serem res més que dues persones que continuaran treballant per un Sitges i un món millor.

 

 

Xavier Salmerón Carbonell – @xsalmeron

Júlia Vigó Pascual – @juliavigop