A conseqüència de la problemàtica ocasionada per l’externalització del servei municipal de les Llars d’Infants municipals i la nova licitació en curs, des de Guanyem Sitges s’ha treballat per intentar trobar solucions des de dins del Govern Municipal i sent conscients del poc marge jurídic del qual disposàvem.

 

Com a formació política que forma part del govern municipal hem de fer autocrítica col·lectiva i ser conscients que no s’han fet bé les coses des d’un inici. També cal ser conscients que si hem arribat aquest punt de conflicte també és a conseqüència de la nefasta gestió realitzada per part d’anteriors governs municipals i que ara partits polítics que estan a l’oposició semblen no recordar quan ells hi governaven.

 

La realitat és que la situació ha arribat a un punt de no retorn i, per tant, d’un conflicte no solucionable a curt termini si no hi ha voluntat per part de l’empresa concessionària de la nova licitació, o en tot cas, d’una modificació del conveni laboral que tampoc solucionaria part de les reivindicacions laborals de les treballadores.

 

Dit això, l’aposta política de Guanyem Sitges sempre ha sigut la municipalització de serveis públics bàsics (internalització) com les Llars d’Infants o el de la Neteja, entre altres. De fet, vam aconseguir incorporar en el pacte de govern i en el Pla d’Actuació Municipal 2019-23 la realització d’un estudi per a la municipalització del servei de les Llars d’Infants com a servei prioritari per internalitzar-lo.

 

La nostra aposta per a la municipalització va més enllà de dignificar i millorar les condicions laborals de les treballadores i treballadors que presten aquests serveis bàsics, si no que també de millorar els mateixos serveis dotant-los de més qualitat i una gestió municipalitzada eficient.

 

L’experiència ha demostrat que només amb l’absorció del servei per part de l’Ajuntament es poden garantir sous i condicions dignes per a les educadores i per les famílies usuàries. Les lleis de contractació impedeixen exigir a empreses privades sous per sobre dels convenis col·lectius, per tant, només hi ha dues alternatives: o l’immobilisme que ens ha portat a la situació de precarietat d’avui, o l’aposta de futur que suposa municipalitzar un servei bàsic com és l’educació dels infants. Nosaltres tenim clar quina és la posició per la qual fem acció política en el nostre municipi.

 

Amb l’aprovació ahir al Ple Municipal de crear una comissió tècnica que estudiï els passos per municipalitzar (internalitzar) les Llars d’Infants, aconseguim una petita victòria de les nostres reivindicacions per aconseguir la municipalització del servei i, per tant, també una petita victòria de les reivindicacions de les educadores de les Llars. A més, la proposta de dictamen aprovat per Ple va sorgir d’una proposta de Guanyem en reunió de Govern per desencallar la situació en les negociacions de vaga amb el col·lectiu de treballadores.

 

Des de Guanyem Sitges ens comprometem a treballar dins i fora del govern municipal per assolir aquesta municipalització un cop finalitzi el contracte amb la nova empresa concessionària que entrarà en vigor a partir de l’1 d’abril. És per aquest motiu que volem anunciar que NO formarem part d’un govern municipal i no donarem suport a la investidura de cap candidat/a d’una altra formació política en els propers mandats que NO treballi prioritàriament per assolir la municipalització del servei de les Llars d’Infants.

 

Proposarem la contractació d’un alt tècnic supervisat per gerència municipal i que la seva funció sigui la de coordinar-se amb secretaria, tresoreria, intervenció i recursos humans de l’Ajuntament per dur a terme la internalització d’aquest i altres serveis.

 

El camí cap a la municipalització no és fàcil perquè sabem que les resistències burocràtiques hi són i les polítiques també, per més que ara es faci aquesta proposta. Nosaltres estem convençudes que cal poder-les superar les dues, i el nostre paper serà el d’insistir en el fet que aquesta és l’única via per la resolució real del conflicte.

 

Sitges, 2 de març del 2023