La gent de Guanyem Sitges i tots els moviments que precedeixen la seva formació sempre hem entès la Sanitat com un Dret fonamental inherent a l’ésser humà, sense fer cap distinció de procedència, capacitat econòmica o qualsevol altra circumstància que dificulti l’accés a aquest Dret. Però a més l’entenem i la defensem com a Pública, perquè només així es garanteix la seva protecció per l’Estat i només així es pot evitar convertir-la en negoci privat.

Malauradament hi ha sectors econòmics i polítics que sempre han estat interessats a treure profit d’allò “públic”, fins i tot de l’administració de la Sanitat. Són aquells que pretenen fer fortuna amb les malalties, els tractaments i la medicació. Per això per a nosaltres la defensa de la Sanitat, sempre ha estat i serà una lluita en la que si ells aconsegueixen el seu objectiu, nosaltres serem els grans perdedors.

Però encara som a temps d’evitar-ho. La seva estratègia és seguir ‘un procés de desmantellament, en el qual primer s’acusa el sistema públic d’ineficaç, li segueixen les externalitzacions i acaben en la privatització no només d’àrees concretes sinó de tot el sistema. En aquest procés, la sanitat privada i els grans inversors són especialistes a treure’n profit, van preparant el terreny, obren mútues, centres mèdics, consultoris privats, etc. Es van convertint en centres de derivacions sanitàries. Després ens fan creure que l’única solució és la privatització disfressant-la amb altres noms.

No diem que els professionals de la sanitat participin d’aquest joc, ells i elles també estan sobrevivint en aquest sistema, com nosaltres. Però això no pot justificar en cap cas la dificultat a l’accés al sistema sanitari públic o que la sanitat es converteixi en un bé de luxe.

A Sitges, amb gairebé 30 mil habitants censats i malgrat els gairebé tres milions de turistes que passen al llarg de l’any, no tenim un servei sanitari i d’urgències continuat les 24 hores. En conseqüència tampoc les farmàcies estan obligades a fer guàrdies mentre l’ambulatori estigui tancat.

La nostra preocupació va més enllà de tornar als horaris existents abans de les retallades de 2011, per què el nostre CAP té deficiències molt greus que hem de solucionar:

  1.  Falta d’equipament de diagnòstic que provoca la derivació als hospitals de referència.
  2. Limitació d’espai físic que dificulta el treball dels professionals d’àrees com a pediatria, odontologia, psicologia, psiquiatria o atenció alimentària.
  3. Falta de personal mèdic, d’infermeria i administratiu per a cobrir vacances, permisos, baixes, trasllats o jubilacions.
  4. Dificultat en la contractació i ampliació de la plantilla, com a conseqüència de les poc atractives condicions laborals ofertes i de l’emigració dels professionals del país a l’estranger.
  5. Esgotament físic i mental del personal com a conseqüència d’enllaçar torns i guàrdies.

Tot això allarga les llistes d’espera i redueix els temps i la qualitat d’atenció als pacients. Alhora va minant a poc a poc el nostre sistema de salut.

La Sanitat a Sitges és un tema que per a alguns només pren importància en l’època electoral; creiem que no hauria de ser un tema del qual es pretengui treure rèdit polític, però veiem com alguns ja ho estan fent i no dubtarem a denunciar-ho.

A nivell de la Generalitat, els actuals responsables de la Conselleria de Salut i els seus recents predecessors en el Govern de Catalunya o els tècnics del CatSalut i del ICS, ho veuen un problema tècnic o d’optimització de recursos, amb la qual cosa mai consideraran la Sanitat com un Dret Humà; en conseqüència no veuen necessari invertir en la seva millora, ni tan sols revertir les seves pròpies retallades. Esperem que els seus referents polítics que governen al nostre Ajuntament es posicionin amb fermesa i credibilitat del costat de les necessitats dels usuaris més que de les directrius dels seus partits.

Cal dir que tenim coneixement de la possibilitat de la construcció d’un nou CAP a la Plana i celebrem la idea, però creiem que abans es podria apostar per l’ampliació, millora i equipament de l’actual centre, com a mesura immediata i factible que respongui a la crisi que patim. Sabem que l’Ajuntament té els mitjans econòmics per a fer-ho, només falta la voluntat.

Som conscients també de les males pràctiques per part del contribuent a l’hora d’utilitzar el servei del CAP com a centre immediat i necessari per a evitar la saturació dels hospitals. Una campanya de conscienciació ajudaria a posar en evidència les limitacions que patim i forçar l’actuació dels responsables en tots els nivells.

Per a Guanyem Sitges el treball que fa la Plataforma per a la reobertura del CAP és summament valuosa: denunciar tot el que passa en el nostre centre de referència,  buscar i oferir diferents solucions a la lamentable situació en la qual ens trobem, aconseguir que els responsables del nostre ajuntament es comencin a moure. A tot això cal afegir que la Plataforma ha servit d’espai de trobada que possibilita que aquestes i altres lluites tinguin sentit.

Només amb la determinació i la voluntat es poden recuperar Drets, i això serà possible quan posem, com sempre  diem, la gent al centre de la política.


Mauricio Tamayo Montoya
11é a la llista de Guanyem Sitges i membre de la Plataforma per la reobertura del CAP Sitges i membre de Catalunya en Comú.

Sitges, a 3 de maig de 2019