La periodista, publicista i professora, Lídia Gázquez, ha estat distingida amb la XLVII Ploma d’Or, atorgada per l’Ajuntament de Sitges, en reconeixement a la seva tasca en el camp de la literatura i el periodisme. El consistori sitgetà també ha atorgat la XXII Distinció Especial a l’Agrupació de Balls Populars de Sitges i al Cineclub Sitges per la seva tasca en l’organització d’activitats a favor de la cultura sitgetana.

Lídia Gázquez és llicenciada en Ciències de la Comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona i també té un Màster en Professorat de Secundària de Llengua i Literatura Castellanes. Està especialitzada en redacció de continguts culturals i tecnològics, i ha treballat a Canal Blau TV/FM com a guionista del programa “La Xarxa Tendències” (Xarxa de Televisions Locals). Així mateix també ha col·laborat a la publicació “Què Fem” de La Vanguardia, la revista “Castells”, i als programes “On Cultura” i “Catalunya Ràdio”, entre d’altres. Actualment col·labora amb el setmanari ‘L’Eco de Sitges’ escrivint i il·lustrant articles.

També ha publicat els llibres ‘I gairebé viure i altres narracions’: catorze relats de periodistes del Garraf (2015); ‘Relats Eròtics DO Penedès’: recull dels 10 relats finalistes de la 1a edició del concurs (2017); ‘Mirades de Sitges’ (editat per l’Ajuntament de Sitges 2019 i en el qual participa amb il·lustracions d’un dels contes del recull). Ha guanyat el 2n Premi de Poesia Vall de Lavansa i Tuixent (2017) i ha estat finalista aI I Concurs de contes eròtics DO Penedès (publicat en un llibre recull) (2016).

En l’àmbit de la literatura, Lídia Gázquez realitza també recitals poètics i lectures de textos propis i d’altres autors: com l’espectacle “Estenent paraules”, cocreat i interpretat amb les artistes Gemma Romanyó i Esther Villa, amb el suport dels Xulius de Sant Pere de Ribes (de l’any 2011) i al Poesia & Jam, amb els poetes Miquel Cartró i Mane Ferret, dins del festival Fes Plus Chapeau de Sant Pere de Ribes (Any 2019). I també col·laboradora habitual de la Festa de la Poesia de Sitges.

La seva trajectòria artística també inclou l’exposició col·lectiva ‘Sitges Il·lustrat’, al centre Cultural Miramar de Sitges (2018),i l’Exposició ‘Lorca Ilustrado’ a l’espai La Recova de Madrid (2016).

L’any 2016 Lídia Gázquez va començar una nova etapa professional com a professora a l’EMAID, l’Escola Municipal d’Art de Vilanova i la Geltrú. Actualment, exerceix de professora de Llengua i Literatura de l’Institut Can Puig de Sant Pere de Ribes i s’esforça per transmetre al seu alumnat d’ESO i Batxillerat, el seu amor per les lletres, molt especialment la poesia.

XXII Distinció Especial: Agrupació de Balls Populars de Sitges i Cineclub Sitges

L’Ajuntament de Sitges també concedeix la XXII Distinció Especial exaequo a l’Agrupació de Balls Populars de Sitges i al Cineclub Sitges.

La Junta de Govern Local ha decidit atorgar aquest guardó a l’Agrupació de Balls Populars de Sitges en reconeixement a la seva tasca a favor de la cultura sitgetana i catalana amb motiu del seu quarantè aniversari. L’entitat va ser creada l’any 1978 per un grup de sitgetans amants del folklore amb l’objectiu de conservar i recuperar la imatgeria, els balls i els entremesos del cercavila de la Festa Major de la vila de Sitges. Després de 4 dècades d’història, el treball dels fundadors de l’entitat, que volien protegir, compartir i transmetre el Patrimoni sitgetà, ha continuat. L’Agrupació de Balls Populars de Sitges ha contribuït decididament en el manteniment i l’actual vivacitat de la tradició dels nostres avantpassats i, en col·laboració amb les altres entitats sitgetanes, ha estat decisiva en el fet que la Festa Major de Sitges sigui, actualment, una de les més ben considerades i celebrades del món cultural i tradicional de Catalunya. A més, amb el pas del temps, l’entitat contribueix a la dinamització del calendari cultural i festiu de Sitges més enllà de les Festes Majors de Sant Bartomeu i Santa Tecla, com és el Nadal, Setmana Santa, Sant Jordi i Corpus, etc.

La segona Distinció Especial d’aquest 2019 s’atorga al Cineclub Sitges, una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 2013 per un grup de cinèfils sitgetans per promoure la cultura cinematogràfica a la vila mitjançant la projecció de cinema independent en versió original subtitulada, de qualitat i allunyat del circuit comercial.

El Cineclub Sitges també ha apostat per teixir complicitats amb el teixit associatiu de la vila i amb l’Ajuntament a través de projeccions cinematogràfiques relacionades amb esdeveniments, activitats i jornades de caràcter social. Amb aquest objectiu es dediquen sessions amb motiu de la celebració del dia de la dona treballadora, jornades de lluita contra la sida, al Dia Internacional dels Museus, al Dia Internacional de la Música, entre d’altres.

El lliurament dels premis es farà el proper dia 5 de desembre, a les 20.00, al saló-teatre del Casino Prado Suburense. L’actriu Anna Barrachina serà l’encarregada de presentar i conduir la cerimònia de l’entrega dels guardons.