L’Ajuntament de Sitges, la Fundació Stämpfli i el Consorci del Patrimoni de Sitges han signat un conveni per establir una unitat en la gestió cultural i patrimonial dels museus de la vila, apropar l’art contemporani internacional al públic en general i completar el discurs temporal per a la història de l’art que ofereixen els equipaments museístics de la vila.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; l’artista i fill adoptiu de la Vila, Pere Stämpfli, i el director del Consorci  del Patrimoni de Sitges, Pere Izquierdo, han signat aquest dilluns el conveni de col·laboració amb l’objectiu de posar a disposició del Consorci els equipaments, els espais expositius i les col·leccions d’art contemporani internacional propietat de la fundació i integrar- los, sota la direcció del Consorci del Patrimoni de Sitges, -que n’assumeix la gestió- per incrementar l’oferta museística. L’acord té la finalitat comuna de garantir una unitat de gestió dels museus i col·leccions artístiques pel que fa als horaris d’obertura al públic, la difusió de les col·leccions i altres serveis i activitats pròpies dels museus.

La Fundació Stämpfli és una entitat d’interès públic i sense ànim de lucre que té com a objectiu principal crear i donar continuïtat a Sitges, de manera desinteressada, a un centre d’art contemporani internacional on s’ha d’exhibir i difondre l’obra plàstica dels companys de generació artística de Pere Stämpfli, així com promoure la difusió de l’art contemporani internacional. El president de la Fundació Stämpfli, Pere StÄmpfli, ha destacat que el projecte va néixer el 2006 perquè considerava que a Sitges faltava l’art contemporani internacional i ha afirmat que “la Fundació té actualment una col·lecció de més 130 obres de 61 artistes de 22 nacionalitats diferents”. Stämpfli ha recordat l’origen de la Fundació: “Durant 4 o 5 anys jo i la meva dona, l’Anna, vam començar a trucar als meus amics artistes” i ha afegit que “tot són donacions no hi ha cap obra comprada, és una donació amical d’artistes d’arreu del món”.

La Fundació Stämpfli està ubicada als tres edificis del carrer d’en Bosc números 5 -7 i número 9 i de la plaça de l’Ajuntament número 13 que formen físicament una sola finca amb uns 800 metres quadrats d’espais expositius adaptats recentment a aquesta funció. Entre d’altres, s’hi pot veure obres d’Arroyo, Brusse, Buraglio, Burry, Canogar, Chevalier, Cruz -Diez, Deschamps, Dufrêne, Erró, Fromager, Le Gac, García Rossi, Jaccard, Klassen, Knapp, Monory, Rancillac, Sato Satoru, Seguí, Stämpfli, Taulé, Tomassello, Voss, Velickovic, Villeglé. Actualment, a més, exhibeix unes 25 obres creades pel mateix Peter Stämpfli des dels anys seixanta fins a l’actualitat en virtut d’un dipòsit acordat entre l’artista i la Fundació. La primera exposició amb obres de la Fundació Stämpfli va ser al Centre Cultural Miramar al març del 2010 i després s’han realitzat exposicions individuals.

El director Consorci del Patrimoni de Sitges, Pere Izquierdo, ha remarcat la importància del col·leccionisme artístic i del mecenatge. “Sitges deu moltíssim a una sèrie de persones que van donar els fons fundacionals dels museus d’aquesta ciutat. Sitges no seria el mateix sense Santiago Rusiñol, sense Manuel Llopis de Casades ni sense el Dr.  Pérez Rosales perquè entre tots ells van fer que Sitges disposi d’unes col·leccions realment espectaculars dels segles XVIII , XIX, i principi del XX  i també d’art més antic. Però és obvi que no podem presentar l’art com una cosa morta, com una cosa antiga, com una cosa que ja no es fa…i que aquests museus , aquesta oferta museística de Sitges sense una peça dedicada a l’art contemporani és una oferta coixa. I hem d’agrair que hi hagi una persona, com és en Pere Stämpfli, que ha fet tots els esforços del món perquè Sitges disposi d’aquesta quarta pota i perquè els museus de Sitges ens puguem encarregar de gestionar-ho de manera unificada. Que no sigui una peça que funciona de manera diferent sinó que es coordina des dels museus tant per al visitant com a l’estudiant i el vilatant, una oferta d’art completa”.

L’Ajuntament, la Fundació i el Consorci tenen com a finalitat comuna la difusió de la cultura artística, la gestió de llurs col·leccions, el foment, promoció i producció d’exposicions, recerques, publicacions i activitats que contribueixin al millor coneixement i sensibilitat del públic envers l’art essent la col·lecció i instal·lacions de la fundació una contribució significativament enriquidora per al conjunt dels museus.

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges ha treballat de manera coordinada amb els serveis jurídics de la Diputació de Barcelona i de la pròpia Fundació per poder tirar endavant aquest conveni després d’un any de treball conjunt.

Aquest conveni serà vigent des de la data de la seva signatura pel termini de quatre anys i es podrà prorrogar, fins un màxim de quatre anys més. Un cop exhaurit aquest termini totes les parts podran acordar o no un nou marc de col·laboració semblant o no al d’aquest conveni.

El Consorci del Patrimoni de Sitges és l’ens públic integrat per Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sitges encarregat de la gestió i conservació del Patrimoni de Sitges, essencialment els museus del Cau Ferrat, Maricel i Romàntic i també del Palau de Maricel i de la casa de Can Falç, així com de la preservació, documentació, conservació i difusió del patrimoni històric, artístic i cultural de Sitges i el coneixement de l’art en general.