Ens trobem a les portes d’un nou cicle que arriba carregat de conteses electorals: unes eleccions generals, unes eleccions municipals i unes eleccions europees. Lluny queda l’anterior cicle electoral que, en l’àmbit municipal, es va caracteritzar per l’aparició de projectes confluents arreu del territori, construïts des de baix, a base d’assemblees i de lluites compartides. Se superava d’aquesta manera la lògica de partits i els pactes de despatxos, i es donava pas a espais oberts, on es van trobar persones que no només venien de partits polítics, sinó també de diferents moviments socials o, senzillament, es tractava de veïns i veïnes que, fartes d’una gestió política que no donava resposta als problemes de la seva vida quotidiana, van fer un pas endavant per començar a participar de manera activa en política. Els resultats d’aquests projectes van ser tot un èxit en llocs com Barcelona, Badalona o Ripollet, on es van aconseguir conformar governs transformadors i de canvi, sense deixar de banda la llavor d’unitat que van deixar en molts altres municipis, malgrat no assolir els governs municipals.

La llunyania d’aquell cicle electoral no només té a veure amb una qüestió temporal sinó també amb una recomposició d’aquells espais, que en alguns casos han incorporat nous actors o han substituït a uns per altres. La idea, però, continua tenint vigència, valor i, el més important, continua sent necessària. És aquesta necessitat la que a Sitges ens ha portat, a persones que venim de diferents sensibilitats polítiques –amb carnet o sense-, a arribar a acords en allò que ens uneix (que, en moltes ocasions, és molt més del que ens separa) i crear un espai de trobada de sitgetans i sitgetanes que hem decidit fer el pas, empoderar-nos, i fer escoltar la nostra veu als carrers i a les institucions. D’aquesta manera neix Guanyem Sitges: un projecte que, com els que van aconseguir les alcaldies del canvi, combina gent de moviments socials en defensa dels drets socials i polítics, gent de partits polítics com els Comuns, la CUP i MES i veïns i veïnes sense adscripció política prèvia que estimen Sitges i volen millorar la vida de la gent comuna.

La construcció de Guanyem Sitges no és només la resposta a una necessitat, és també la conseqüència lògica i natural d’un procés que comença a gestar-se l’any 2016, amb l’aparició de la Plataforma CAP Sitges, on veïns i veïnes defensem la reobertura de les urgències nocturnes del CAP de Sitges i lluitem contra les retallades; continua amb la defensa del dret a decidir durant l’1 i el 3 d’octubre i acaba consolidant-se definitivament amb la presentació del Sindicat de Llogaters i Llogateres a Sitges, en defensa de solucions reals a les greus dificultats que tenim a la nostra vila per pagar uns lloguers justos. La unitat no es decreta, sinó que és construeix, a força de compartir espais i generar sinergies i confiança mútua.

Aquesta manera confluent i plural de construir un projecte polític va tenir la seva màxima expressió en el procés de confecció de la llista electoral de Guanyem Sitges, on més de 140 persones van participar en l’elecció de les sis primeres posicions, un fet inèdit a Sitges que marca la diferència entre espais tancats en si mateixos i projectes amb vocació de desbordar les institucions i amb capacitat de diàleg i enteniment per sobre d’unes sigles.

Defensa de serveis públics, de llibertats polítiques i de drets socials, des de la base, confluint, de manera plural i diversa: aquesta és l’essència i la singularitat de Guanyem Sitges. I aquesta és la manera d’assegurar que el 26M, per fi, passem pàgina de l’alternança de Governs del PSC i PDeCAT, i construïm, entre tots i totes, un Sitges amb i per a la gent. Som-hi!


Javi Avendaño Conde
3r a la llista de Guanyem Sitges i membre de Catalunya en Comú

Sitges, a 12 d’abril de 2019