El nou número de La Xermada, la revista municipal de cultura popular de Sitges, ja ha sortit al carrer. La publicació de l’hivern 2019-2020 inclou 7 articles que tracten temes relacionats amb històries, festes populars, gastronomia, art o teatre. La portada està dedicada a l’esclavisme en l’època dels ‘americanos’. Adrià Enríquez mostra com darrera de l’innegable llegat patrimonial, que van generar els americanos, hi ha una altra història.

La revista també inclou l’article ‘Sitges-Salvat. Un tàndem teatral’ de Beli Artigas. La historiadora de l’art sitgetana fa una repàs al llarg vincle personal i laboral que Ricard Salvat va mantenir amb la vila amb motiu del desè aniversari de la mort del director del Festival Internacional de Teatre de Sitges, entre els anys 1977 i 1986. Per a Artigas “aquest esdeveniment teatral de gran rellevància mundial va posar Sitges a les agendes teatrals de més prestigi del moment”. Per aquest motiu, Sitges realitzarà aquest 2020 un homenatge a Ricard Salvat amb una exposició al Casino Prado, una taula rodona i la lectura teatralitzada d’alguns texts de Ricard Salvat o d’altres autors que ell ha portat als escenaris.

L’arxiver i historiador, Xavier Miret i Mestre, aporta el treball ’Sitges terra de moscatells’ per posar de manifest com els cultius del moscatell i de la malvasia estan estretament lligats a la història de Sitges i avui dia, gràcies al llegat Llopis de Casades a l’Hospital de Sant Joan Baptista continuen sent referents simbòlics, ecològics, culturals i gustatius de la vila.

L’historiador Jordi Milà presenta un escrit nadalenc de caire costumista d’un jovenet Josep Soler Tasis, fill del fundador i director de L’Eco de Sitges, i que deixa entreveure dues aficions: l’escriptura i el seu gust per recordar històries antigues de Sitges. Amb el títol ‘El gall de Nadal’, Milà recupera un exercici literari que sembla una anècdota real o fictícia i que li va permetre a Josep Soler Tasis publicar a una altra revista d’abast nacional: Catalunya Artística, Revista Setmanal sobre literatura i art publicada a Barcelona.

 

L’article ‘La presència d’iconografia popular local a l’obra d’Agustí Ferrer Pino’, escrit per Antoni Sangrà, explica els temes vinculats amb Sitges que va tractar el pintor sitgetà en les seves obres durant la primera meitat del segle XX.

 

En aquesta nova edició, l’investigador Eduard Tomàs explicar com es van recuperar les celebracions i tradicions sitgetanes un cop finalitzada la Guerra Civil i com novament, però des d’una altra perspectiva justament la contrària, es veien les festes condicionades pel nou poder  polític. Aquest article de Tomàs ‘Les festes sitgetanes abans i després de la guerra civil II’ continua la segona part de l’article que es va iniciar en el número anterior de ‘La Xermada’ exposant les dificultats i prohibicions que van viure la major part de les festes sitgetanes arran de diversos canvis polítics succeïts durant la II República espanyola i les pressions específiques d’algunes forces polítiques sitgetanes.

La publicació es completa amb l’entrevista del bibliotecari Francesc Parra a Cecília i Mercè Arnau Camps sobre els espectacles dirigits per Jofre Vilà i els viatges amb el grup de Coros y Danza.

L’Ajuntament de Sitges edita 300 exemplars de la revista cultural ‘La Xermada’, que ja es poden adquirir als quioscos de la vila a un preu de 2 euros. Els continguts de la publicació es poden consultar també a través de la pàgina web www.laxermada.com.