SÍNIUM proposa distribuir els habitatges de les parcel·les 49, 50 i 51 de la zona del PPU1 (Pla Parcial Urbanístic 1) ubicades entre els carrers Lola Anglada, Jacint Picas i Cardó i Josep Mª Massip en una sola illa practicable des de l’exterior. Això suposa un canvi significatiu de la idea inicial, que preveia la construcció de tres illes tancades en sí mateixes. D’aquesta manera, la nova ordenació dóna un ús públic a l’interior dels edificis, que es converteix en una plaça d’accés lliure, mentre que fins ara el pla contemplava la creació de tres patis interiors.

El jurat ha valorat, tanmateix, que la proposta maximitza l’edificabilitat permesa pel Pla Parcial, i la densitat (la capacitat de construir un nombre determinat d’habitatges) mantenint els criteris estètics i mediambientals. Finalment, ha tingut en compte també la mirada de gènere per tal que la reestructuració dels edificis no suposés la creació d’espais insegurs, foscos o tancats.

 

Un concurs per millorar la forma i la redistribució de l’espai públic

El passat mes de setembre, l’Ajuntament va convocar un concurs d’idees públic per redissenyar els volums i la distribució de les parcel·les 49, 50 i 51 del PPU1, destinades a habitatge protegit.

L’objectiu era aconseguir propostes que milloressin l’ús públic dels espais interiors, alhora que els elements estètics i ambientals, exhaurint al màxim l’edificabilitat i densitat de les illes.

El concurs valorava, tanmateix, la capacitat de generar una transformació urbana de l’entorn i atorgar identitat a la zona, la capacitat comercial, la connectivitat amb els veïns i la perspectiva de gènere, entre altres. “És a dir, la capacitat de la proposta de crear una zona amb vida i activitat, de fàcil accés i on totes les persones s’hi poguessin sentir a gust” segons ha explicat la regidora d’Habitatge, Júlia Vigó.

Finalment, un jurat format per la regidora d’habitatge, Júlia Vigó; la directora de l’àrea de Promoció i Territori de l’Ajuntament; el cap del departament de Territori, Sostenibilitat i Habitatge; l’arquitecte municipal; el cap del servei de Planejament i Gestió Urbanística; així com el subdirector general d’Urbanisme de la Generalitat, va escollir, aquest mes d’octubre, la proposta guanyadora, anomenada SÍNIUM.

 

Passos a partir d’ara

La proposta resultant del concurs d’idees és el punt de partida sobre el que es començarà a treballar a partir d’ara. En les properes setmanes, els tècnics municipals es reuniran amb els guanyadors del concurs per seguir treballant en la proposta i ajustar-la al màxim a les necessitats de Sitges. D’aquest treball en sortirà la proposta definitiva de formes, volums i distribució dels edificis, que haurà d’obtenir l’aprovació del Ple i passar per tots els tràmits administratius necessaris.

Serà a partir de llavors que es començarà a treballar en el disseny dels interiors: el nombre, la tipologia d’habitatges i quina distribució tindran. Una fase que precedirà a l’inici de les obres.

 

Més informació:

Consulta totes les propostes presentades