Sota el títol de ‘Diversex. Per una sexualitat sana, segura, consensuada i plaent’, la regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat organitza, a partir del proper mes de febrer i fins el mes de juny un curs per a persones amb discapacitat intel·lectual. L’objectiu de la formació, especialment adreçada als joves amb diversitat intel·lectual a nivell cognitiu, és donar eines per tal que aquestes persones puguin construir de forma positiva el seu projecte de vida, incloent les relacions sexuals i afectives, en base a les decisions preses de manera informada i lliure.

La presentació del taller, adreçada a persones amb diversitat intel·lectual i a les seves famílies, així com a professionals, es durà a terme el proper dimecres 22 de gener a les 17 hores al Centre Cultural Miramar.

 

Servei integral a les persones amb diversitat funcional

La formació sexual i afectiva forma part del programa d’atenció a les persones amb diversitat funcional o amb algun trastorn de salut mental que es duu a terme des de la regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat de l’Ajuntament de Sitges, un servei que té com a objectiu “garantir que les persones amb qualsevol tipus de diversitat funcional puguin desenvolupar el seu projecte vital en les millors condicions possibles i d’una forma inclusiva”, segons ha explicat la regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó.

Segons dades de l’Institut Català d’Estadística, a Sitges hi ha actualment 1.160 persones amb el certificat de discapacitat de la Generalitat de Catalunya. Des de l’Ajuntament de Sitges s’ofereix acompanyament a aquestes persones i les seves famílies en diversos aspectes. Un d’ells és l’econòmic, amb ajudes que oscil·len entre els 300 euros anuals per a les persones amb una discapacitat de més del 49 per cent i els 500 euros a partir de 65 per cent. En total, l’any 2019 es van atorgar ajuts a 146 persones per valor de 65.600 euros.

La regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat també ofereix assessorament i  acompanyament pel que fa a la inserció laboral, tant en empreses ordinàries com en projectes específics per a persones amb diversitat funcional o persones que pateixen algun trastorn de salut mental.

En aquest sentit, el proper 30 de gener es durà a terme el primer procés de selecció de personal del 2020 per al projecte TIMOL d’inserció de persones amb discapacitat intel·lectual en empresa ordinària. Les persones interessades poden contactar amb el servei al telèfon 938113180 o a través del correu electrònic inclusio@sitges.cat

 

Atenció als menors i activitats de sensibilització

L’atenció municipal a les persones amb diversitat funcional inclou activitats de lleure, un servei adreçat especialment a menors que volen dur a terme activitats extraescolars en les escoles públiques de Sitges. En aquest cas, des de la regidoria es contracta un monitor o monitora de reforç perquè els menors puguin accedir al lleure amb igualtat de condicions. Segons Júlia Vigó, “és la nostra obligació assegurar que els infants amb discapacitat no se sentin discriminats i puguin accedir a les activitats de lleure amb els seus companys de curs. Aquest suport, d’altra banda, no només repercuteix en els infants amb diversitat funcional sinó que enriqueix les relacions entre tots els infants i ajuda a construir societats més inclusives”.

En aquesta línia, l’Ajuntament dóna suport a la festa Fem-ho junts per la infància, en la què es vol sensibilitzar sobre les malalties rares, i col·labora en la Festa per una societat inclusiva al Garraf, una cita anual amb la que es vol contribuir a visibilitzar els beneficis per al conjunt de la societat que aporta la inclusió social dels infants, joves i adults amb discapacitat.

Tanmateix, la regidoria de Drets Socials ofereix a les escoles del municipi diverses activitats que tenen per objectiu la sensibilització: conta contes sobre la diversitat funcional, tallers d’iniciació al llenguatge de signes, tallers de Braille, a més de tres “Tallers de la Marta”, que tenen com a finalitat posar-se en la pell de les persones amb discapacitat visual.

Amb més de 20 anys de trajectòria, l’Espai de Trobada, s’ha convertit també en un punt de suport per a moltes persones adultes amb discapacitat, que es troben els dissabtes i els dies laborables de Nadal, Setmana Santa i agost fins a Festa Major per posar en comú experiències i gaudir del seu temps d’oci.