L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i la regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó,  han entregat aquest dilluns el Certificat d’Acollida i el Certificat Implica’t a Sitges a una trentena de persones nouvingudes de nacionalitats ben diverses.  Amb aquest acte la regidoria posa el punt final als diversos cursos de formació en els quals van participar les persones migrades tant els anys 2019, com 2022. Aquest és un programa del Servei de Primera Acollida adreçat a la població nouvinguda que té per objectiu oferir informació sobre la vila per facilitar la integració i assolir una millor autonomia personal.

Per tal d’ajudar totes aquestes persones en el seu procés d’integració, la regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, a través del Servei de Drets Civils, organitza des de fa anys el programa Implica’t a Sitges. Sota aquest paraigua, Sitges ofereix diverses formacions de fins a 25 hores i de caràcter pràctic, principalment, sobre diversos aspectes cabdals de la societat catalana i sitgetana. En aquest sentit, el Servei de Primera Acollida és un conjunt d’accions i recursos que s’ofereix des de l’Ajuntament i que respon a necessitats de formació i informació. És un procés que inclou formació en diferents àmbits i es distribueix en tres mòduls. El mòdul A, impartit pel Consorci de Normalització Lingüística, està enfocat als idiomes (català i castellà) i és el que compta amb més hores de formació (90 hores cadascun). L’Ajuntament de Sitges ofereix el mòdul C: Coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic, en què s’informa sobre Sitges, amb dades pràctiques de serveis com ara el Centre d’Iniciatives Econòmiques Nivell 10, l’ambulatori o les biblioteques, i altres més genèriques sobre les normes de convivència o les festes i les tradicions. També des de l’Ajuntament es coordina amb el SOC per completar el circuit amb el mòdul de coneixements del món laboral, de 15 hores.

De les 52 persones inscrites, 34 han completat la formació i han obtingut el diploma, 10 provenen de Colòmbia, 10 d’Hondures, 7 del Marroc, 5 d’Argentina, 5 del Perú, i la resta d’altres països com Cuba, Veneçuela, Uruguai i Bangladesh. 28 participants són homes i 24 dones. Tots els participants tenen entre 22 i 71 anys. La majoria de l’alumnat resideix o està empadronat a Sitges entre 1 i 3 anys, tot i que també s’han detectat alguns participants que viuen a la vila des de fa més de 5 anys.

La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, ha assegurat que “l’entrega de certificats d’acollida és un moment especialment emocionant perquè significa una oportunitat tangible per a les persones que l’obtenen per a l’assoliment de l’arrelament social a Catalunya o d’altres procediments necessaris en els processos d’estrangeria, altament burocratitzats, i sovint complicats per a les persones que han de passar-hi. Poder retornar a la presencialitat d’aquest moment també ens permet aprofundir en l’acompanyament i el recolzament, des del municipi, en l’acollida de les persones migrants a la nostra vila, una vila orgullosament diversa.”

L’Ajuntament de Sitges ha recuperat l’acte institucional després de dos anys de pandèmia. Per aquest motiu, l’acte d’entrega del Certificat d’Acollida es fa en dues jornades diferenciades. La primera ha tingut lloc aquest dilluns i la segona el dilluns vinent, 24 d’octubre, a les 12.30 h, també al Saló de Plens de l’Ajuntament de Sitges.

 

Certificat d’Acollida

Els Certificats d’Acollida són expedits per la Generalitat de Catalunya, però reben el reconeixement per part de l’Ajuntament de Sitges perquè és l’administració que gestiona el Servei de Primera Acollida per facilitar la integració de les persones nouvingudes al municipi.

Per obtenir el certificat, cal que l’alumnat realitzi diferents cursos en àmbits essencials per a la seva integració com són una formació de 90 hores per a l’aprenentatge de les competències lingüístiques bàsiques en llengua catalana, una altra formació de 15 h per als coneixements laborals, i també una formació de 15 hores de la societat catalana i el seu marc jurídic.