Sitges contra el feixisme

Pacte civil i polític per fer front als discursos d’odi dins la societat sitgetana

En els últims anys, Europa ha vist com l’extrema dreta ha entrat amb força en diversos parlaments, congressos i governs d’arreu del continent. Aquest moviment es caracteritza per ser negacionista del canvi climàtic, perpetuador d’actituds masclistes i xenòfobes, ultranacionalista i, en definitiva, un moviment que va en contra dels drets humans i les persones. 

Catalunya va veure a les últimes eleccions al Parlament, celebrades el 14 de febrer del 2021, com el feixisme entrava a la institució que dona poder al poble català. No és un fet nou, ja que diverses expressions d’extrema dreta havien tingut presència, en els darrers anys, als consistoris municipals i, malauradament, també al carrer. Tot i així, és des del 2021 que un partit d’ultradreta com Vox irromp al Parlament de Catalunya amb 11 escons, convertint-se en la 4a força més votada. No obstant, existeixen altres forces feixistes a Catalunya, com per exemple el Front Nacional Català, que no amaguen els seus discursos racistes i identitaris. 

La normalització d’aquestes ideologies d’odi dins les nostres institucions es trasllada al carrer, deixant impunes relats i agressions lgtbifòbiques, xenòfobes i masclistes com hem viscut recentment a Sitges i altres indrets del país. 

L’Ajuntament de Sitges va aprovar en sessió plenària en data de 28 de setembre de 2022 una moció per reafirmar la declaració de Sitges com a municipi contra el feixisme i el racisme i en favor de la convivència en la diversitat. La moció pretén evitar que la vila pugui esdevenir escenari de missatges o actes de contingut racista, xenòfob o lgtbifòbic.

Durant el maig d’aquest any 2023 es duran a terme les eleccions municipals a Sitges i arreu de Catalunya. Sabem que hi ha la possibilitat que partits que segueixen el moviment d’extrema dreta es presentin en aquestes eleccions i puguin arribar a tenir cabuda dins les nostres institucions. Ens neguem al fet que qui va en contra dels drets humans pugui decidir sobre cap aspecte que afecti el dia a dia dels i les sitgetanes.

És sabut què cedir espais i altaveus mediàtics a l’extrema dreta normalitzant la seva presència com una opció política més ha acabat suposant sempre l’enverinament del discurs polític i la pèrdua de valors democràtics essencials. 

No s’ha de confondre la llibertat d’expressió en donar ales al feixisme. Sota el paraigua de la llibertat d’expressió no hi cap la llibertat per difondre discursos d’odi contra sectors de la nostra societat. Aquesta paradoxa de la tolerància ja va ser descrita per primer cop pel filòsof austríac Karl Popper qui afirmava que si una societat és il·limitadament tolerant, la seva capacitat de ser tolerant finalment serà destruïda pels intolerants.

D’aquesta manera és indispensable NO normalitzar la presència de partits polítics, confluències i organitzacions susceptibles de ser d’extrema dreta a les nostres institucions i carrers. És per això que els sotasignants instem a tots aquells partits polítics, entitats, associacions, mitjans de comunicació i persones a títol individual que vulguin fer front al feixisme i el discurs de l’odi a signar aquest pacte per aturar l’extrema dreta, amb la voluntat de NO permetre la seva irrupció a la vida quotidiana del nostre poble i la convicció d’impedir que la seva participació política es produeixi amb normalitat i impunement.

  • Objecte del pacte

Aquest pacte té per objectiu establir els límits de les relacions amb moviments i partits d’extrema dreta, així com pactar la no participació d’aquests en esdeveniments, programacions, confluències i acords de govern. La societat civil sitgetana, així com el teixit associatiu i organitzacions polítiques locals cal que s’uneixin, mitjançant aquest pacte, per fer de mur contra els discursos d’odi que amenacen la nostra societat.

  • Funcionament del pacte

Els partits, grups, associacions, entitats i persones individuals sotasignants es fan seu la totalitat del text i s’implicaran en el dia a dia de la coordinació i seguiment del Pacte.

Aquesta coordinació i seguiment es durà a terme mitjançant la Taula de seguiment del Pacte on cada una de les entitats, associacions i partits podran aportar una persona representant en les seves reunions; trobades que seran públiques, publicitades i obertes a la ciutadania per garantir sempre l’assistència de tothom qui vulgui participar-hi.

És voluntat dels sotasignants que la Taula de seguiment del Pacte també sigui part activa en la generació del contradiscurs d’odi, afavorint la proliferació de protocols, codis ètics o accions ciutadanes que serveixin per continuar desenvolupant els objectius del present Pacte.

  • Acords

Les signants d’aquest pacte:

Acordem que no convidarem i no rebrem a partits o moviments d’extrema dreta en esdeveniments que tinguin a veure amb la campanya electoral.

Acordem no proporcionar espais de les nostres entitats ni associacions perquè es reuneixin de manera privada o facin cap esdeveniment públic ni de caràcter promocional.

Acordem vetllar per la creació de protocols i estratègies internes que lluitin contra discursos i actituds d’odi, racistes i feixistes dins de les entitats i associacions de la vila. Així, també treballarem per donar una resposta contundent i unitària a aquestes.

Acordem la creació de la Taula de seguiment del Pacte on es vetllarà  pel seguiment d’aquest pacte i tots els acords inclosos.

Acordem no assolir pactes de no-agressió amb l’extrema dreta, ni per les eleccions municipals  ni després si aquests aconsegueixen representació al plenari municipal. L’acció coordinada i l’aïllament és la millor estratègia per minimitzar el discurs d’odi en espais de representació pública.

Acordem no participar de governs on participin partits ni confluències d’extrema dreta i tampoc d’estratègies per provocar un canvi de govern municipal on aquests partits formin part de manera directa o indirecta. No acceptarem els vots ni abstencions pactats de l’extrema dreta per conformar majories ni assolir l’alcaldia.

Acordem treballar per crear i posar en funcionament  mecanismes a nivell institucional per limitar la participació d’aquests grups en espais representatius no regulats per cap norma. Alhora, estudiarem la creació de mecanismes locals per minimitzar la seva presència publica en aquells espais on la llei permet la presència d’aquests partits.

Acordem que, en cas que partits d’extrema dreta proposin mocions al Ple Municipal, no donarem suport a cap iniciativa política presentada per aquests grups independentment dels objectius o temàtiques d’aquests acords.

Acordem no signar cap mena de pacte que debiliti l’espai democràtic promovent l’odi, la segregació i el prejudici, sigui de l’índole o format que sigui.

Acordem no compartir cap mena de discurs d’odi que vulneri els drets de les sitgetanes i sitgetans i no tolerar cap acció que s’hi encamini.

Acordem, per últim, dedicar el nostre treball, temps, habilitats, recursos i energies en promoure espais de pau i justícia social a la nostra societat sitgetana, antídot real davant del creixement de les desigualtats, l’odi i el feixisme.

Sitges, 17 d’abril de 2023

Signants:

Agrupació Balls Populars de Sitges
Associació Cultural de Dones Creadores Aquelarre
Ateneu Popular de Sitges
Assemblea Feminista No Em Toquis la Tecla
Barraques de Sitges
Colors Sitges Link, associació LGTBIQ+
CUP Sitges
Esquerra Republicana de Catalunya – Sitges
Fets per Sitges
Guanyem Sitges
Junts per Sitges
Verds En Comú Podem Sitges
Partit Socialista de Cataluya – Sitges
La SACA
Escola de Grallers de Sitges
Colla Vella de Diables de Sitges
Omnium
Comissió festes Poble Sec
Comissió festes Cases Noves
Penya Barcelonista de Sitges