En el Ple Muncipal del passat dimecres 18 de setembre els partits JxSitges-PSC-Ciutadans-Nou Horitzó s’unien per aprovar una moció que insta a que l’Ajuntament mantingui la cessió del Mercat Vell a la multinacional Bacardí S.A. demanant que no s’iniciï l’obertura d’un procés participatiu enfocat a que la ciutadania debati al voltant de l’ús d’aquest espai municipal emblemàtic de la vila.

Segons el regidor Rubí, la moció es va presentar després d’escoltar unes declaracions del regidor de cultura Xavier Salmerón, el qual en resposta a una entrevista a l’ACN va comunicar que el nou Govern estudiaria l’inici d’un procés participatiu per definir l’ús d’espais com el Mercat Vell o el Patronat. Salmerón també va declarar que apostaria per la continuïtat de l’activitat que realitza Bacardí en un altre espai, si es que la ciutadania decidís recuperar l’ús públic del Mercat Vell mitjançant el procés participatiu.

És sorprenent que aquestes declaracions aixequessin passions entre alguns regidors de l’oposició quan van en la línia d’allò aprovat la darrera legislatura, on CiU, ERC, Sitges en Positiu i la CUP el febrer del 2016 van votar a favor d’iniciar un procés participatiu per recuperar el Mercat Vell i fins que l’espai no fos recuperat per l’ús públic, que es canviessin els canons del seu contracte d’usos. Finalment durant l’anterior legislatura només es va fer la meitat de la feina aprovada pel Ple, ja que es va redactar un nou contracte que lliga Bacardí al Mercat Vell fins el 2021 però el procés participatiu no es va engegar.

Per tots els sitgetans i sitgetanes és sabut que la vila pateix d’una manca important d’espais públics oberts a la utilització de la ciutadania. Aquesta mancança d’espais és encara més greu si ens centrem en aspectes culturals i associatius. Són moltes les associacions i entitats de la vila que no tenen un espai on desenvolupar les seves activitats sense dependre de la bona voluntat d’altres entitats o el sector privat. Aquesta sensibilitat la va recollir també l’enquesta feta per l’Eco de Sitges a 700 sitgetans i sitgetanes on un 60% es mostrava favorable a la recuperació del Mercat Vell.

Finalment cal destacar que la involució d’alguns partits és sorprenent, especialment JxCat però també el PSC els quals mentre que la darrera legislatura es mostraven favorables a donar la veu a la ciutadania ara s’han mostrat favorables a la continuïtat de l’espai a mans privades sense iniciar cap procés participatiu que pugui contemplar la seva recuperació.

Des de Guanyem Sitges seguirem treballant obrint al màxim la gestió a la participació directa de la ciutadania de Sitges per tal d’aconseguir la implicació dels ciutadans i el seu empoderament.