L’acte institucional centra la jornada entorn el 25N Dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones. Conduït per Les Veïnes, l’acte inclou la lectura del Manifest i encesa d’espelmes en record de les dones assassinades aquest any, a les 19 hores, a la plaça de l’Ajuntament. Precisament, en aquest mateix emplaçament i durant tot el dia, s’instal·la l’exposició Inoblidables. Dones  a la memòria; deu dones que, a través de la seves vides, van obrir nous camis i van contribuir a millorar el seu temps i el seu entorn. La regidora de drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó,  incideix en què “l’oblit de les dones és també una forma de violència masclista, no física ni directa, sinó simbòlica, i tenim el deure de visibilitzar aquest oblit per poder revertir-ho i crear una memòria col·lectiva completa i real”. També durant to el dia, el balcó de la Casa de la Vila lluirà la pancarta commemorativa del 25N.

La visibilitat a les dones i el seu paper en la història es recull també en les activitats pensades per reivindicar el paper de les dones en la cultura visual i el món de l’art, en la literatura, i en el cinema, amb la projecció de La Maniobra de la Tortuga, un film que denúncia la violència de gènere.

Prenen també protagonisme aquest 25N les persones residents a l’Hospital Sant Joan Baptista, amb un taller de creació de pancartes amb frases des de la perspectiva de la generació dels anys 40 i que exhibiran, el 25 de novembre. S’afegeix a la commemoració la Fundació Ave Maria amb la lectura del manifest en contra de la violència vers les dones, per part d’una treballadora de la Fundació.

L’Espai Jove impulsa la xerrada ‘Coneixes totes les formes de Violència contra la dona?’. Una proposta que convida a la reflexió i que ofereix eines per a la identificació de conductes masclistes.

 

25N A SITGES 2022

Lots lila

Una proposta per deixar-vos sorprendre i agafar en préstec una bossa sorpresa amb les dones com a punt comú: novel·les, còmics i biografies protagonitzades per dones inoblidables,  pel·lícules dirigides per dones, llibres sobre feminisme, activisme feminista i contes infantils amb nenes empoderades, entre altres. Adreçada a totes les edats.

Organitza: Biblioteca Josep Roig i Raventós

Biblioteca Roig i Raventós. De dilluns a divendres, de 15.30 a 20 h i dimarts, dimecres i dissabtes, de 10 a 14 h

 

Mostra de llibres 25N

Mostra de llibres relacionats amb la temàtica de la dona i la violència masclista que es podran agafar en préstec amb el carnet de les biblioteques. Adreçada a totes les edats.

Organitza: Biblioteca Santiago Rusiñol

Biblioteca Santiago Rusiñol. Pl. de l’Ajuntament, 13. De dilluns a divendres de 15.30 a 20 h i de dimecres a dissabte, de 10 a 14 h

 

DIMARTS 22 DE NOVEMBRE

Xerrada: ‘Coneixes totes les formes de Violència contra la dona?’

Xerrada en què definirem conjuntament de què parlem quan parlem de Violència contra la Dona i prendrem consciència que hi ha moltes formes diferents de patir-la. Donar a conèixer totes les formes de violència ajudarà a disposar d’eines per identificar conductes masclistes i permetrà treballar en mecanismes de prevenció de les mateixes. Tot això, discutint la influència que té l’organització patriarcal a les nostres vides i les desigualtats que provoca.

Organitza: Espai Jove de Sitges

Espai Jove de Sitges. C/ Josep Soler Tasis, 4,  a les 17 h

 

DEL 23 DE NOVEMBRE AL 10 DE DESEMBRE

‘Exposició Lila’

Exposició bibliogràfica de llibres sobre feminisme a l’aparador de la biblioteca i que es podran agafar en préstec amb el carnet de les biblioteques. Adreçada a totes les edats.

Organitza: Biblioteca Josep Roig i Raventós

Biblioteca Roig i Raventós. De dilluns a divendres, de 15.30 a 20 h i dimarts, dimecres i dissabtes, de 10 a 14 h

 

DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE

Lectura del manifest i creació de pancartes

Durant la setmana del 21 al 25 de novembre es farà un taller de pancartes amb frases en contra de la violència de gènere des de la perspectiva de la generació dels anys 40 (la de les nostres residents). El mateix divendres 25 al jardí, residents i treballadores llegiran el manifest juntament amb experiències i vivències personals. També es farà la col·locació de les pancartes a les parets i arbres del jardí. Activitat adreçada a les residents i a les seves famílies.

Organitza: Fundació Hospital Sant Joan Baptista

Fundació Hospital Sant Joan Baptista, a les 11 h

 

Stop Violència contra les dones

Lectura d’un manifest en contra de la violència a les dones per part d’una treballadora de la Fundació, acompanyada per una representació de les dones treballadores i de les usuàries de la Fundació a l’entrada del centre. S’exposarà un cartell reivindicatiu del dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones. Activitat oberta al públic.

Organitza: Fundació Ave Maria de Sitges

Fundació Ave Maria, a les 11 h

 

25N ACTE INSTITUCIONAL

Durant l’acte institucional, a càrrec de Les veïnes, es llegirà el Manifest del Dia Internacional per l’eliminació de les violències envers les dones i encesa d’espelmes en record de totes les dones assassinades aquest any. A més, durant tot el dia, onejarà la pancarta commemorativa del 25N al balcó de la Casa de la vila i, a la plaça de l’Ajuntament, s’instal·la l’exposició Inoblidables. Dones a la memòria; deu dones que, a través de la seves vides, van obrir nous camis i van contribuir a millorar el seu temps i el seu entorn.

Plaça de l’Ajuntament, a les 19 h

 

Assemblea Feminista no em Toquis la Tecla

Acte reivindicatiu i acció de denúncia. Participació oberta.

Plaça de l’Ajuntament, en acabar l’acte institucional

 

Cineclub / La Maniobra de la Tortuga

Projecció de la pel·lícula La Maniobra de la Tortuga, amb presentació prèvia. Entrades a la venda a www.cineclubsitges.com. Adreçada a persones majors de 16 anys.

Organitza: Cineclub Sitges

Cinema Prado, a les 20.30 h

 

 

DIUMENGE 27 DE NOVEMBRE

Visita guiada Una mirada feminista al Cau Ferrat

Proposta cultural i educativa, per a tots els públics, que permet rellegir la col·lecció permanent del Museu del Cau Ferrat en clau de gènere per reivindicar el paper de les dones en la cultura visual i el món de l’art. L’itinerari amb perspectiva de gènere reflexiona sobre l’escassedat d’obra de dones artistes que hi ha al fons de Santiago Rusiñol i, sobre tot, analitza la representació de les dones exhibides en les obres artístiques. Activitat gratuïta. Reserva prèvia a: https://botiga.museusdesitges.cat/muslinkIII/venda/grups.jsp?lang=1&nom_cache=SITGES&property=SITGES

Organitza: Consorci del Patrimoni de Sitges

Museu Cau Ferrat, a les 11 h (català) i a les 12 h (castellà)

 

DEL 28 DE NOVEMBRE AL 12 DE DESEMBRE

Exposició “Inoblidables. Dones a la memòria”

Mostra que recull la biografia de deu dones que, a través de la seves vides, van obrir nous camis i van contribuir a millorar el seu temps i el seu entorn.

Organitza. Regidoria de Cultura i Regidoria de Drets socials, ciutadania i igualtat.

Pati del Centre Cultural Miramar, en horari d’exposicions